Η βοτανική του ονομασία “Prunus Persica” αναφέρεται στην Περσία όπου η καλλιέργεια της ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη κατά την αρχαιότητα. Έφτασε στην Ελλάδα το 300 π.Χ. όταν ο Μέγας Αλέξανδρος εισήγαγε το φρούτο στην Ευρώπη, μετά την κατάκτηση της Περσίας.
Το ροδάκινο καλλιεργείται σήμερα στις πιο εύφορες εκτάσεις της Ημαθίας, που κρατά τα σκήπτρα της ελληνικής παραγωγής. Το εύφορο έδαφος, η μακροχρόνια πείρα και εξειδικευμένη γνώση των αγροτών και οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες δίνουν την ευκαιρία για την ανάπτυξη ενός καρπού γεμάτου χυμούς, αρώματα και γεύση. Το ροδάκινο περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ποσότητα βιταμίνης C και Ε, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, φώσφορο, βιοτίνη, σίδηρο και ασβέστιο.