Τα πορτοκάλια ανήκουν στην οικογένεια των εσπεριδοειδών και έχουν καταγωγή από την Ασία. Η γεύση τους μπορεί να ποικίλει από ζουμερή και γλυκιά έως πικρή ή ακόμα και ξινή (Τα Ελληνικά είναι συνήθως ζουμερά και γλυκά). Τα πορτοκάλια διατίθενται συνήθως από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη, με εξαίρεση ορισμένες ποικιλίες, που με τις κατάλληλες συνθήκες δίνουν καρπούς ακόμα και το καλοκαίρι. Στην Ελλάδα η πορτοκαλιά καλλιεργείται κυρίως στη Λακωνία, στην Αργολίδα και στην περιοχή της Άρτας.
Πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.
Είναι γνωστά για την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, βοηθώντας στην προστασία των κυττάρων μας από πιθανές βλάβες, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του σχηματισμού ελεύθερων ριζών που είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.
Ένα πορτοκάλι την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα!