Το μανταρίνι ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών και έχει καταγωγή από την Κίνα. Oι πιο δημοφιλείς κλημεντίνες, πήραν το όνομά τους από τον μοναχό Clement Rodier (1829-1904) που εντόπισε την συγκεκριμένη ποικιλία στην Αλγερία.
Μοιάζουν με μικρά πορτοκάλια, έχουν πορτοκαλιά φλούδα και υπέροχο άρωμα.
Η καλλιέργεια στην Ελλάδα καλύπτει έκταση περίπου 70.000 στρεμμάτων. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αργολίδα, με 19.200 στρέμματα, και ακολουθούν Άρτα, Λακωνία, Χανιά, Κορινθία, Θεσπρωτία, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία κ.α.
Τα μανταρίνια είναι πολύτιμος φρουρός της υγείας: πλούσια πηγή βιταμίνης Α και καροτένιου που συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη των δοντιών και των οστών και συμμετέχουν στο σχηματισμό της ροδοψίνης, μιας χρωστικής με ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση στην όραση και προστατευτική δράση έναντι του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Επίσης είναι πλούσια σε βιταμίνη C, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, αλλά και φυτικές ίνες.