Το κυδώνι είναι ο καρπός του είδους Κυδωνέα η προμήκης (Cydonia oblonga) (το μοναδικό είδος του γένους κυδωνιά) και κατάγεται από τη νοτιοδυτική Ασία και την περιοχή του Καυκάσου.
Είναι γνωστό ως «χρυσό μήλο», συμβόλιζε τη γονιμότητα, τον έρωτα και την ευζωία στην αρχαία Ελλάδα. Σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της υγείας από την οικογένεια των φρούτων.
Στην Ελλάδα καλλιεργείται στην Ροδόπη και την Πιερία.
Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα διατροφικό θησαυρό, πραγματικό σύμμαχο για την υγεία, αφού η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C τονώνει σημαντικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, χαλκό, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και αντιοξειδωτικά εμπλουτίζουν ακόμα περισσότερο την πλούσια διατροφική του αξία.