Η φράουλα αποτελεί παγκοσμίως ένα από τα γνωστότερα φυτά που καλλιεργείται για τα πολύ χαρακτηριστικά νόστιμα φρούτα της, τα οποία καταναλώνονται νωπά ή μεταποιούνται. Στην Ελλάδα η καλλιέργεια της φράουλας είναι ευρέως διαδεδομένη, με τη μεγαλύτερη παραγωγή να γίνεται στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στους νομούς Αχαΐας, Μεσσηνίας και Λακωνίας. Μεγάλο ποσοστό της παραγωγής ανήκει και στη Μακεδονία, στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Φλώρινας. Παραγωγή φράουλας έχουμε επίσης και στη Δυτική και Στερεά Ελλάδα.
Είναι φρούτα με μεγάλη διατροφική αξία αφού είναι πλούσια σε βιταμίνη C, σε κάλιο, σε φώσφορο και σε ασβέστιο, ενώ έχουν και μεγάλη αντιοξειδωτική ιδιότητα.